Mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego mogą wynikać z niedoboru niektórych witamin. To właśnie witaminy z grupy B w dużej mierze są odpowiedzialne za nasze zdrowie psychiczne, natomiast ich zalet jest zdecydowanie więcej.
Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie i muszą być codziennie dostarczane w odpowiednich dawkach, aby człowiek był zdrowy. Niestety, nie są ani wytwarzane, ani też magazynowane w organizmie.
• Witamina B1 (tiamina)
Wpływa przede wszystkim na właściwy rozwój układu kostnego, ale ma również korzystne działanie na pracę serca i całego układu naczyniowego. Można ją dostarczyć do organizmu spożywając produkty zbożowe, rośliny strączkowe czy też nasiona dyni bądź słonecznika.
• Witamina B2 (ryboflawina)
To jedna z kluczowych witamin w budowaniu odporności. Jej niedobory powodują osłabienie wzroku, zły stan skóry, włosów i paznokci, a także choroby jamy ustnej, języka i warg. Stosuje się ją w leczeniu anemii. Jej źródłem są jajka, drób, przetwory mleczne i zbożowe z pełnego ziarna.
• Witamina B3 (niacyna)
Niektórzy lekarze stosują ją w leczeniu schizofrenii, natomiast jej podstawowym zadaniem jest współudział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi oraz w syntezie hormonów płciowych, a także insuliny. Najwięcej niacyny znajduje się w ziemniakach, rybach i roślinach strączkowych.
• Witamina B4 (cholina)
Reguluje gospodarkę lipidową, a ponadto przyczynia się prawidłowej pracy serca, mózgu oraz układu oddechowego. Jej niedobory fatalnie wpływają na kondycję mięśni i strukturę komórek. To jedna z kluczowych witamin dla kobiet w ciąży i w czasie laktacji. Dużo choliny jest w wątróbce, żółtku jaj, orzechach i rybach.
• Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Chroni przed zaburzeniami snu i drętwieniem palców. Opóźnia siwienie włosów i łysienie. Bogate w witaminę B5 są zwłaszcza warzywa liściaste, jajka, grzyby i rośliny strączkowe.
• Witamina B6 (pirydoksyna)
Niedobory tej witaminy powodują niedokrwistość, stany depresyjne czy też zmiany skórne. Pirydoksyna jest konieczna do produkcji hemoglobiny i podnosi odporność organizmu. Znajdziemy ją w rybach, warzywach liściastych i strączkowych, ziemniakach czy drobiu.
• Witamina B7 (biotyna)
Jej niedobory zdarzają się rzadko. Bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych i poprawia stan skóry. Ma również wpływ na prawidłowy rozwój organizmu człowieka. Bogatym źródłem biotyny są warzywa, owoce, ryby, żółtko jaj.
• Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy odpowiada za syntezę DNA, odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego, zapobiega też wrodzonym defektom. Prawidłowy rozwój komórek ustrojowych byłby zupełnie niemożliwy bez tej witaminy. Bogatym jej źródłem są warzywa zielone i chlorella.
• Witamina B12 (kobalamina)
Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek szpiku oraz metabolizmie tłuszczu, białek i węglowodanów. Na jej niedobory mogą narzekać weganie, ponieważ kobalamina występuje w mięsie, rybach i mleku.
• Witamina B17 (amigdalina)
W ostatnim czasie zrobiło się o niej głośno, ponieważ niektórzy badacze sugerują jej pozytywny wpływ w zapobieganiu i leczeniu nowotworów. Amigdalina znajduje się przede wszystkim w pestkach owoców.
Wszystkie witaminy z grupy B mają na tyle dużo cech wspólnych, że zazwyczaj nie mówi się o nich pojedynczo, ale o jako całym kompleksie witamin B.