W okresie jesienno-zimowym wiele osób skarży się na obniżenie odporności. W powietrzu szaleją wirusy i bakterie, które bardzo łatwo wprowadzić do swojego organizmu – po prostu oddychając. Ciągłe przeziębienia, katar i rożnego rodzaju infekcje mogą być bardzo uciążliwe. Co robić, by w tym trudnym okresie wynieść swoją odporność na najwyższy możliwy poziom? Syrop na odporność nie wystarczy, trzeba wprowadzić w swoje życie kilka zmian, które wpłyną pozytywnie na zdrowie i samopoczucie.
Zdrowy tryb życia
Wbrew pozorom, na odporność ogromny wpływ ma prowadzony styl życia. Specjaliści zgodnie twierdzą, że osoby żyjące zgodnie z jego regułami chorują rzadziej, a wszelkie infekcje przechodzą łagodniej. Do najważniejszych zasad należy: długi i regularny sen, co najmniej osiem godzin na dobę, przebywanie w dobrze wentylowanych i wietrzonych pomieszczeniach, unikanie papierosów i alkoholu oraz stresu.
W budowaniu odporności bardzo ważna jest dieta. Syrop na odporność może być jedynie wsparciem dla jadłospisu złożonego z dużych ilości warzyw i owoców. Naukowcy wskazują, że dla dobrego samopoczucia i zdrowia wskazane jest spożywanie co najmniej dziewięciu ich porcji codziennie. Dieta oparta na warzywach i owocach to cenne źródło witamin i minerałów, które wpływają na odporność ludzkiego organizmu.
Nie bez znaczenia jest także aktywność fizyczna – nawet codzienny krótki spacer pomoże dotlenić organizm, utrzymać go w dobrej formie i zadbać o kondycję.
Syrop na odporność
W okresie zimowym i jesiennym dostarczenie organizmowi wszelkich potrzebnych substancji może być trudne, dlatego syrop na odporność może okazać się bardzo cennym wsparciem. Na rynku istnieje wiele produktów tego typu, opartych na całkiem naturalnych składnikach – takich jak aronia, dzika róża, rutyna czy miód.
Syrop na odporność można także wykonać samemu. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w każdej domowej apteczce był syrop z buraka czy cebuli. Może nie zachwycał on smakiem i zapachem, ale był nadzwyczaj skuteczny. Wykonanie takiego syropu na odporność jest łatwe i szybkie, warto spożywać go profilaktycznie przez cały okres zwiększonych zachorowań.
Ochronić się przed zachorowaniem
Osoby, które często dotyka grypa, powinny skorzystać z możliwości zaszczepienia się przeciw tej chorobie. Nawet jeśli po zaszczepieniu zostaną nią dotknięte, przejdą ją o wiele łagodniej niż zawsze. Szczepienie nie kosztuje wiele, a pozwala uniknąć wielu przykrych konsekwencji i pogrypowych powikłań.
Unikanie wychodzenia na zewnątrz w okresie zachorowań wcale nie jest dobre dla organizmu. Musi on codziennie dostawać swoją dawkę świeżego powietrza. Badania wykazują, że codzienne spacery, nawet w mroźnym powietrzu, mają ogromny pozytywny wpływ na poziom odporności.
Bardzo ważne jest także odpowiednie ubranie. Kiedy jest ono zbyt cienkie, wychłodzony organizm staje się o wiele bardziej podatny na infekcje. Zbyt grube ubranie może z kolei spowodować przegrzanie i nadmierne spocenie się skóry, co także nie jest obojętne dla zdrowia.