Rozpoczynając regularne treningi, każdy sportowiec oczekuje szybko widocznych efektów. W jaki sposób w stosunkowo krótkim czasie zbudować masę mięśniową? Odpowiedzą na to pytanie są nie tylko właściwie dobrane ćwiczenia i zdrowa dieta, ale także odżywki zawierające izolat białka serwatkowego.

Intensywny wysiłek fizyczny jest jednoznaczny ze zwiększonym zapotrzebowaniem na proteiny – dlatego dobrze wiedzieć, co jest ich źródłem. Dieta bogata w białko, czyli bazująca przede wszystkim na chudym mięsie, rybach, nabiale i roślinach strączkowych, to absolutna podstawa. Coraz więcej sportowców sięga jednak po suplementy. Izolat białka serwatkowego stanowi obecnie najpopularniejsze źródło szybko przyswajalnych protein, które sprzyjają budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej. Ich zawartość waha się zazwyczaj od 85% do 90% w suchej masie produktu. Dlaczego jest tak chętnie wybierany przez kulturystów?

Skuteczne działanie, zapewniające właściwy metabolizm, doskonała rozpuszczalność i możliwość wzbogacania o witaminy i składniki mineralne to jeszcze nie wszystko. Poza niewątpliwie szybkim działaniem izolat białka serwatkowego może charakteryzować się także doskonałym smakiem. Ponadto wspomaga regenerację ciała po treningu i nie powoduje skutków ubocznych – wyjątkiem mogą być jedynie osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy. Wśród wad suplementu można wymienić jedynie jego stosunkowo wysoką cenę i ograniczone możliwości zastosowania – do przygotowania odżywki białkowej nie należy wykorzystywać obróbki termicznej, ponieważ wpływa ujemnie na jej właściwości.

Jak ją zatem przyjmować? Najpopularniejszą formą podania jest z pewnością shake zawierający izolat białka serwatkowego i wodę bądź mleko – w zależności od oczekiwanego poziomu kaloryczności spożywanej dawki. Suplement może być także dodany do owsianki lub deseru – wszystko zależy od naszej fantazji. Trzeba jednak pamiętać, by nie przekroczyć zalecanej dawki produktu, czyli do 45 g na porcję. Jego ilość powinna zależeć od masy ciała oraz intensywności treningów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here