Nie jest tajemnicą, że jest wiele różnych naprawdę pysznych rzeczy na świecie, a jedną z naprawdę pysznych, a równocześnie też zdrowych, jest kasza jaglana. Kasza jaglana nieco zapomniana na nowo zaskakuje swoimi wartościami odżywczymi i możliwościami zastosowania. Kasza jaglana ma naprawdę bardzo, ale to bardzo dużo zastosowań w kuchni i zawsze smakuje naprawdę bardzo, ale to bardzo smacznie, dlatego też nie ma się, co dziwić, że tyle osób regularnie decyduje się na gotowanie różnego rodzaju potraw właśnie z przepyszną kaszą jaglaną. Bez wątpienia, kaszy jaglanej, można również użyć do pieczenia ciast, naprawdę bardzo smaczne, jest na przykład ciasto z kremem jaglanym i owocami, jest ono rewelacyjne, dlatego też naprawdę bardzo warto spróbować. Ciasto z kremem jaglanym i to pyszna propozycja. Możecie je upiec z truskawkami, malinami, porzeczkami lub polskimi borówkami. Krem jaglany jest bardzo delikatny, waniliowy, nie domyślicie się że jest w nim kasza. Wybierzcie na wierzch Wasze ulubione, sezonowe owoce. Najlepiej takie, które pozostaną świeże następnego dnia- chyba, że zamierzacie zjeść całe ciasto od razu. Jeśli chcecie, możecie zastąpić mleko roślinne zwykłym, ale wtedy sprawdźcie, czy nie trzeba dosłodzić- wybrane przeze mnie mleko ryżowe jest słodkawe. Dopasujcie ilość cukru do użytego mleka i Waszych upodobań. Oto przepis na ciasto z kremem jaglanym i owocami.
Składniki do ciasta z kremem jaglanym i owocami
spód:
- 2 szklanki (ok. 250g) migdałów
- 3/4 szklanki suszonych daktyli, bez pestek
- 1-2 łyżki wody
- szczypta soli
krem:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100g)
- 2,5 szklanki mleka (dałam ryżowe)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- sok z jednej cytryny
- pół łyżeczki soli
- ulubione sezonowe owoce na wierzch
Przygotowanie ciasta z kremem jaglanym i owocami
Przygotować ciasto – Foremkę ok. 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę* przesiać mąkę pszenną, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić 1h w zamrażarce. Piec ok. 20-25 minut w temp. 170st.C na lekko rumiany kolor. Ostudzić.
Przygotować krem jaglany – Do garnka wsypać zmieloną kaszę jaglaną oraz cukier, wlać mleko i śmietankę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać aż krem zgęstnieje – nie musi być bardzo gęsty, po ostudzeniu znacznie zgęstnieje. (gorący krem można jeszcze zmiksować za pomocą ręcznego blendera). Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Schłodzić 1h.
Na ostudzonym spodzie rozsmarować równomiernie krem jaglany, następnie rozłożyć owoce lekko wciskając je w krem (większe pokroić na mniejsze kawałki), posypać kruszonką. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Ostudzić, można również schłodzić, ale przed podaniem wyciągnąć z lodówki na kilka minut. Oprószyć cukrem pudrem.