Każdy łączy ją ze zdrowiem, jednak nie każdy wie, jak naprawdę działa i jakie są jej najcenniejsze właściwości. Postanowiliśmy przedstawić najpopularniejszą z witamin od kulis. Oto ona!

Wymiata wolne rodniki

Większość osób sięga po witaminę C w stanach przeziębienia, tymczasem nie jest to jej jedyna funkcja. Otóż to silny przeciwutleniacz – inaczej mówiąc to antyoksydant, zdolny do wyłapywania wolnych rodników i unieszkodliwiania ich. Dzięki temu możliwe jest uniknięcie uszkodzeń komórek, a warto wspomnieć, że to właśnie uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki (w stanach braku równowagi pomiędzy nimi, a antyoksydantami) przyczyniają się do wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia i życia chorób, np. nowotworów, cukrzycy, miażdżycy, czy nadciśnienia tętniczego.

Wpływa na biosyntezę kolagenu

Stymulowanie produkcji kolagenu w ludzkiej skórze to jedna z najbardziej istotnych funkcji biologicznych witaminy C. Regularne zaopatrywanie organizmu w tę witaminę ma decydujące znaczenie dla siły włókien kolagenu i pracy wszelkich elementów ciała, które współtworzy, a więc ścięgien, kości, zębów, stawów, skóry, naczyń krwionośnych, czy mięśni.

Przyswaja żelazo

Co nam daje żelazo? Jak się okazuje, bardzo wiele. Przede wszystkim, jest konieczne do transportu tlenu w organizmie. Jeśli żelaza jest za mało (w wyniku złej diety lub problemów z jego przyswajalnością), dochodzi do niedoboru hemoglobiny, co skutkuje m.in. bladą skórą, spadkiem koncentracji i pamięci, ogólnym osłabieniem, palpitacjami serca, czy też anemią. Na lepsze wchłanianie żelaza najlepiej działa właśnie witamina C.

Pozwala zrzucić zbędne kilogramy

Witamina C, poprzez aktywny udział w syntezie noradrenaliny, jest w stanie skutecznie rozbijać cząsteczki tłuszczowe na składniki pierwsze. Im więcej noradrenaliny w komórkach tłuszczowych, tym rzeźbienie sylwetki idzie łatwiej. Szczególnie dobre efekty w spalaniu tłuszczu daje szafran, który jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Trzeba jednak przyznać, że to dość droga przyprawa, dlatego najlepiej wspomóc się naturalnymi preparatami, zawierającymi wysoko stężony, czysty ekstrakt z szafranu, np. Bioxyn.

Obniża poziom stresu

Bardzo cenna właściwość. Otóż w sytuacji stresującej, nadnercza wykorzystują witaminę C w nich zawartą do obniżania poziomu hormonu stresu (zwanego również kortyzolem). Warto tutaj dodać, że wysoki poziom kortyzolu powoduje problemy ze snem, ogólne rozdrażnienie, a także obniża sprawność układu immunologicznego.

Aby zachować jak najwięcej witaminy C w organizmie, najlepiej przygotowywać potrawy (np. surówki) i soki na świeżo oraz gotować warzywa w całości. Jeśli decydujemy się na sok kupny, wybierzmy ten tłoczony na zimno i pasteryzowany w niskiej temperaturze. Pijmy również wodę z cytryną i herbatę z dziką różą. Jedzmy czarne porzeczki, truskawki, papaję i poziomki. Dobry wybór to również pomarańcze, mandarynki i kiwi. Owoce spożywajmy najpóźniej 2-3 godziny po ich pokrojeniu. Do surówek dodawajmy ocet winny. Z warzyw warto wybrać zieloną pietruszkę, paprykę czerwoną, brokuły i brukselkę. Wystrzegajmy się soli. Na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here