Wraz ze zbliżającym się okresem jesienno-zimowym, zaczynamy być coraz bardziej podatni na przeziębienie i grypę. W miejscach publicznych nie brakuje zarazków, które mogą stać się przyczyną naszego kaszlu, gorączki i kataru. Do tego dochodzi zwykle jeszcze ból gardła i ogólne rozbicie, przez co jesteśmy zmuszeni zostać przez dłuższy czas w domu. W przypadku powyższych dolegliwości warto wspomóc się naturalnymi metodami leczenia, czyli sięgnąć po zioła.
Zioła w walce z objawami przeziębienia i grypy
1. Tymianek
Tymianek można stosować nie tylko jako przyprawę, ale także sporządzić z niego napar wspomagający pracę układu oddechowego. Wykazuje on bowiem działanie aseptyczne i wykrztuśne. Ponadto niszczy drobnoustroje i rozrzedza zalegającą w gardle wydzielinę, co z kolei ułatwia odkrztuszanie. Stosuje się go zarówno stanach zapalnych gardła i migdałków, jak i przy przeziębieniu.
2. Rumianek
Rumianek działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a więc warto po niego sięgnąć przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Napary z tej rośliny można wykorzystać nie tylko do picia, ale także do płukania jamy ustnej.
3. Szałwia
Szałwia lekarska ma właściwości przeciwzapalne, a więc jest nieoceniona w przypadku zapalenia gardła, jamy nosowej oraz zapalenia dziąseł, migdałków i podniebienia. Roślina ta ma działanie grzybobójcze, przeciwbakteryjne, ściągające i odkażające.
4. Mięta
Mięta pieprzowa działa przeciwbólowo, łagodząco i rozkurczowo, a więc warto po nią sięgać w przypadku infekcji jamy ustnej i rożnego rodzaju zapaleń. Olejek eteryczny z mięty odkaża i wspomaga oddychanie.
5. Babka zwyczajna
Babka zwyczajna od lat wykorzystywana jest do leczenia chorób przewodu pokarmowego i oddechowego. Sprawdzi się w przypadku bólu gardła, przeziębienia, zapalenia migdałków, kataru i zapalenia zatok. Można ją stosować także jako środek ułatwiający usuwanie nadmiernej ilości śluzu z oskrzeli.
6. Prawoślaz
Prawoślaz ma właściwości zmiękczające, przeciwzapalne i wykrztuśne, a więc polecany jest na kaszel i ból gardła. Osłania on bowiem błonę śluzową gardła i jamy ustnej oraz ułatwia przełykanie. Dodatkowo nawilża krtań i przyśpiesza regenerację podrażnionej śluzówki.
7. Lukrecja
Lukrecja stosowana jest w stanach zapalnych jamy ustnej oraz w celu oczyszczenia dróg oddechowych z flegmy. Łagodzi ona ból gardła i kaszel.
8. Podbiał
Podbiał ułatwia przełykanie i odkrztuszanie, działa osłaniająco na błonę śluzową jamy ustnej, przeciwdziała kaszlowi i chrypce.