Zdrowy tryb życia w dzisiejszych czasach staje się coraz bardziej popularny. Odpowiednia dieta jest jego bardzo ważną częścią. Spożywanie zbilansowanych posiłków sprawia, że zaspokajane jest zapotrzebowanie organizmu na poszczególne witaminy i składniki mineralne. W czasach, kiedy ludzie żyją coraz bardziej intensywnie, a stres towarzyszy im codziennie, zdrowa dieta jest szczególnie ważna, bo pomaga w codziennym funkcjonowaniu i utrzymuje ciało ludzkie w dobrej kondycji.

Zdrowa dieta – co jeść?

Odpowiednie zbilansowanie codziennie spożywanych posiłków to podstawa. Wiele osób popełnia błąd, traktując warzywa i owoce jako dekorację czy jedynie dodatek do codziennej diety. Tymczasem dietetycy wskazują, że zdrowa dieta powinna zawierać aż dziewięć porcji owoców i warzyw. Oznacza to, że muszą one znajdować się w niemal każdym spożywanym posiłku. Doskonale zaspokajają one głód, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika. Do tego są bogate w witaminy i minerały, więc powinny być zjadane w pierwszej kolejności. Owoce i warzywa są także z reguły niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzają się w diecie odchudzającej.

Oczywiście, nie wolno zrezygnować z jedzenia ryb, mięsa, nabiału, razowych produktów zbożowych czy orzechów. Tylko odpowiednie zbilansowanie diety przyniesie optymalne efekty i nie doprowadzi do powstawania niedoborów w organizmie.

Zasady jedzenia posiłków

Okazuje się, że równie ważne jak to, co się je, jest to JAK się to je.

W zdrowej diecie bardzo ważna jest regularność i systematyczność. Nie wolno dopuszczać do uczucia głodu, bo to oznacza, że posiłek został spożyty zwyczajnie za późno. Silny głód prowadzi zazwyczaj do sięgania po kaloryczne i szkodliwe przekąski, które akurat są pod ręką, a tych w zdrowej diecie zdecydowanie należy unikać.

Osoby, które chcą odżywiać się zdrowo, powinny odpowiednio traktować spożywane posiłki. Każdy kęs należy dokładnie przeżuć, jeść należy powoli i dokładnie, przerywając, kiedy pojawi się pierwsze uczucie nasycenia.

Zalecane jest spożywanie od pięciu do nawet siedmiu posiłków dziennie – powinny to być małe porcje, w międzyczasie można sięgnąć po owoce lub warzywa jako przekąskę.

Przede wszystkim – zdrowy rozsądek

Diety z pierwszych stron magazynów, mające umożliwić zrzucenie dziesięciu kilogramów w dwa tygodnie, to mit, który prowadzi do szybkiego pojawienia się efektu jo-jo. Tylko zdrowa, odpowiednio zróżnicowana dieta może przynieść zadowalające i, co najważniejsze, długofalowe efekty.

Żadna dieta, reklamowana jako dieta-cud, nie jest zdrowa na dłuższą metę. Znaczne i radykalne ograniczenie ilości i rodzajów spożywanego pokarmu może prowadzić do powstawania groźnych dla zdrowia niedoborów, a w efekcie – do wyniszczenia organizmu.

Dobrym rozwiązaniem, na sam początek przygody ze zdrową dietą, jest wizyta u dietetyka, który ustali jadłospis adekwatnie do wieku, płci i potrzeb żywieniowych pacjenta. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety dobrze jest przeprowadzić badania, mające na celu określenie ogólnego stanu zdrowia.

http://www.sztukapielegnowania.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here