Olej lniany – właściwości odżywcze i lecznicze


Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w starożytności. Stosowane były przez Greków i Rzymian. Praojciec medycyny – Hipokrates – polecał ich stosowanie na bóle podbrzusza i zapalenia błon śluzowych. Warto wzbogacić swoją dietę w zdrowy produkt z lnu – olej lniany. Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Mahatma Gandhi podkreślał: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Najnowsze badania naukowe w pełni potwierdzają wartość zdrowotną nasion lnu. Najważniejszą ich zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.

Olej lniany – właściwości

Olej lniany – właściwości odżywcze i leczniczeOlej lniany to przede wszystkim cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te występują zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Ich działanie polega na obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, jednocześnie zwiększając stężenie jego „lepszej” frakcji HDL. Do tej grupy związków należą również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nie są one wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To między innymi kwas linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3). Kwasy te są związkami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju, szczególnie młodych organizmów i warunkiem zachowania zdrowia u osób dorosłych. Odpowiedzialne są między innymi za utrzymanie dobrej kondycji układu krążenia oraz zahamowanie rozwoju miażdżycy. Zawarta w oleju lnianym witamina E, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wzmożoną produkcją szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Przeciwutleniacze mają zdolność nie tylko zabijania tych szkodliwych związków, ale także zmniejszania szkód jakie zdążyły wyrządzić w ciele człowieka. Wolne rodniki powstają na skutek wpływu na organizm niekorzystnych warunków zewnętrznych jak zanieczyszczenia powietrza, nieunikniony codzienny stres, palenie tytoniu czy zła dieta. Ich działanie polega na zaburzeniu struktury DNA, zmniejszeniu odporności organizmu na infekcje, zaburzeniu pracy mózgu i innych narządów. To między innymi właśnie one odpowiedzialne są za powstawanie zmian nowotworowych. Witamina E jako naturalny przeciwutleniacz wymiata je z organizmu zapobiegając tym samym licznym powikłaniom zdrowotnym. Co więcej, witamina E korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i rozwój płodu, a jej niedobór może powodować uszkodzenie systemu nerwowego, zwiększenie podatności na infekcje, anemię i ogólne zmęczenie.

Olej lniany – zastosowanie

W przemyśle spożywczym najpopularniejszy jest obecnie olej lniany „budwigowy”, przeznaczony do picia i spożywania na zimno. Nazwa oleju pochodzi od nazwiska dr Johanny Budwig, autorki diety silnie oczyszczającej organizm, której głównym elementem jadłospisu jest właśnie olej z lnu. Dieta stworzona przez dr Budwig zalecana jest głównie w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Olej lniany coraz częściej występuje również w diecie najmłodszych. Kluczowe znaczenie dla organizmu dziecięcego ma prawidłowy rozwój umysłowy i fizyczny. Kwasy omega 3 zawarte w oleju z lnu warunkują właściwy rozwój dziecka, wzmacniając jego układ nerwowy, poprawiając pracę mózgu i odporność organizmu. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne olej lniany znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Zawartość witaminy E powoduje, iż stosowany na zewnątrz opóźnia proces starzenia skóry, poprawia jej koloryt i elastyczność. Polecany jest także osobom o skórze wrażliwej i suchej, gdyż zawarte w nim składniki zmniejszają utratę wody przez naskórek nawilżając ją i poprawiając w ten sposób ogólną jej kondycję. Olej lniany coraz częściej staje się komponentem kosmetyków do pielęgnacji ciała jak balsamy, pomadki do ust czy płyny do kąpieli. Świetnie radzi sobie również z problemami skórnymi – stosowany systematycznie i długotrwale zwalcza trądzik, pomocny jest także w przypadku poparzeń słonecznych. Olej lniany ze względu na właściwości nawilżające z powodzeniem stosuje się także do pielęgnacji włosów. Coraz częściej występuje jako składnik maseczek i odżywek, gdyż wzmacnia strukturę włosa, nawilża oraz likwiduje problem rozdwajających się końcówek. Śmiało może być stosowany do pielęgnacji ciała i włosów w czystej postaci, jako kosmetyk naturalny. Olej z nasion lnu stosowany nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie wykazuje korzystne działanie na organizm. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa i sałatek. Powinien być spożywany na zimno, gdyż pod wpływem temperatury traci cenne wartości odżywcze. Najlepszy jest olej w postaci nieoczyszczonej, a jego długotrwałe stosowanie przyniesie widoczne efekty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here