Jakość pożywienia na co dzień ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Warto sobie uzmysłowić, że naturalne witaminy dostarczane do organizmu z pełnowartościowym i dobrze zbilansowanym jedzeniem mają zdecydowanie większe znaczenie w porównaniu z ich syntetycznymi odpowiednikami, ponieważ razem z nimi do organizmu przenikają jeszcze inne związki, nieobecne w pigułkach.

Witaminy na zdrowie

Praktycznie prawie wszystkie witaminy można znaleźć w warzywach i owocach. To dlatego nieustannie mówi się o tym, że dieta w nie uboga jest jedną z przyczyn powstania poważnych problemów zdrowotnych. Osoby, dla których podstawę żywieniową stanowią właśnie warzywa i owoce, a dietę uzupełniają pełnoziarniste zboża, kasze, orzechy, nasiona i oleje cieszą się niejednokrotnie duże lepszym stanem zdrowia w porównaniu z amatorami ciężkich mięs podlanych zawiesistymi sosami, którzy na deser wsuną ciasto, a całość posiłku popiją colą. Rzeczywistość wygląda tak, że w codziennym menu wielu ludzi w naszym kraju dominują produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa, wędliny, sery, natomiast warzywo pojawia się postaci smętnego listka sałaty do bułeczki z białego pieczywa, ewentualnie kapusty do obiadu. Niektórzy sobie wręcz nie wyobrażają posiłku bez mięsa. W konsekwencji zdrowie zaczyna podupadać, ponieważ nie dostarcza się organizmowi niezbędny składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto o tym pomyśleć przed zakupem kolejnego hamburgera albo przygotowując dla siebie posiłek w domu.

Naturalne witaminy, które są dostarczane w pożywieniu razem z minerałami i pierwiastkami śladowymi nie tylko pomagają w budowaniu systemu odpornościowego człowieka, ale także mają kolosalny wpływ na zdrowie. W owocach i warzywach znajdują się prawie wszystkie niezbędne do wzrostu i rozwoju człowieka składniki. Są tylko dwa wyjątki. Witamina D jest jedynie w niewielkich ilościach w tłustych rybach i żółtkach jaj, ale i tak trzeba ją suplementować, ponieważ głównym jej dostarczycielem okazuje się słońce, a jego po prostu brak w naszej strefie klimatycznej. Witamina D jest przede wszystkim syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Co ciekawe, najwięcej witaminy D jest około południa, kiedy większość ludzi ucieka przed słońcem, a właśnie wtedy powinno się wystawić ciało na około 20 minut, aby złapać jak najwięcej tej witaminy. Jest to możliwe jedynie bez posmarowania ciała kremem ochronnym. Oczywiście dotyczy to okresu letniego w naszym kraju, a w innych porach roku jest jeszcze gorzej pod tym względem. Drugim wyjątkiem jest witamina B12, która występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, więc wegetarianie, a zwłaszcza weganie są zmuszeni do jej suplementacji.

To jedyne wyjątki, a pozostałe witaminy są w warzywach i owocach razem z innymi związkami, które mogą przedłużyć trwałość witamin, ułatwić ich przyswajanie, a nawet spotęgować ich działanie. W ciemnych owocach występują np. flawonoidy, a one w dużym stopniu przedłużają trwałość witamin antyoksydacyjnych, które wymiatają z organizmu człowieka szkodliwe wolne rodniki. Tego nie będzie w preparacie multiwitaminowym i warto o tym pamiętać.

http://www.mz-pan.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here