Chyba każdy człowiek zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywają witaminy w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Ich niedobory prowadzić mogą do poważnych zaburzeń w jego pracy. Najprostszym i najbardziej odpowiednim sposobem dostarczania witamin dla człowieka jest zbilansowana i zróżnicowana dieta. Jednak to nie zawsze wystarcza i czasem koniecznie staje się wsparcie specjalnymi preparatami witaminowymi.
Naturalna witamina D
Jedną z najważniejszych witamin jest naturalna witamina D, zwana inaczej witaminą słońca. Nazwa ta wzięła się z tego, że witamina ta to hormon, który ludzkie ciało produkuje z cholesterolu podczas ekspozycji skóry na promienie słoneczne. W okresie letnim pogoda pozwala na wyprodukowanie dostatecznej ilości tej witaminy. Jesienią i zimą, kiedy aura staje się bardziej pochmurna, można wesprzeć się preparatami z apteki.
Co ciekawe, naturalna witamina D może magazynować się w organizmie, co jest dobrą wiadomością. Latem wystarczy wystawienie skóry na działanie promieni słonecznych jedynie okazjonalnie, co pozwoli znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania niedoborów.
Skutki niedoborów naturalnej witaminy D
Witamina D jest bardzo ważna dla ludzkiego organizmu,a jej niedobory niosą ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Nieodpowiednia lub niewystarczająca dawka witaminy D może spowodować krzywicę – chorobę kości, która często dotyka dzieci, nawet w krajach rozwijających się. Niedobór taki może również stać się przyczyną osteoporozy – choroby powodującej zmniejszoną gęstość kości, co może stać się poważnym zagrożeniem, zwłaszcza dla osób w starszym wieku, niosącym ze sobą ryzyko złamań i częstych urazów.
Badania wykazują także, że niedobory witaminy D mogą przyczynić się do częstszego zapadania na choroby serca, cukrzycę, demencję, nowotwory i choroby autoimmunologiczne.
Uznaje się, że na niedobory witaminy D narażone są bardziej osoby czarnoskóre oraz pochodzenia latynoskiego. Obniżony poziom witaminy D zauważa się także u osób po przebytym zawale serca.
Gdzie można znaleźć naturalną witaminę D?
Naturalna witamina D występuje jedynie w kilku grupach produktów żywnościowych. Oczywiście, jej niewielkie ilości można znaleźć w wielu rodzajach żywności, jednak są one tak małe, że praktycznie nic nie znaczące.
Uznaje się, że najbogatszym źródłem naturalnej witaminy D pozostają ryby. Tak więc miecznik, makrela, śledzie czy dorsz powinny wejść na stałe do ludzkiego jadłospisu. Doskonałym źródłem tej cennej witaminy słońca jest także tran, dlatego warto po niego sięgać zwłaszcza w okresie zimowym. Nieco mniejsze ilości znaleźć także można w wątrobie wołowej czy jajkach.
Jednak wciąż najskuteczniejszym sposobem pozyskiwania witaminy słońca jest zwyczajne… opalanie się. Warto jednak przed ekspozycją skóry na słońce upewnić się, że nie spowoduje ona oparzeń słonecznych. Aby wyprodukować odpowiednie ilości witaminy, wcale nie trzeba przebywać na słońcu zbyt długo. Pamiętać trzeba, że odsłonięcie na promienie słoneczne jedynie twarzy i rąk to za mało – im większa powierzchnia skóry pozyskuje promienie, tym efektywniej produkuje się witamina D.