Morwa biała doceniana była w medycynie od dawna. Ta pochodząca z Azji roślina zawiera wiele cennych składników. Wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Choć znana jest jako produkt obecny w suplementach diety na odchudzanie, można ją stosować w wielu innych celach.
Co znajdujemy w składzie morwy białej? W jakiej postaci ją stosować, aby przyniosła pożądane efekty?
Skład morwy białej
W Polsce morwa biała jest dość mało znana, a przede wszystkim niedoceniana. Choć na sklepowych półkach znajdujemy jej suszone owoce bądź mieszanki służące do przyrządzania naparów, rzadko po nie sięgamy, a to błąd! Zawarte w tej roślinie składniki sprzyjają osobom zmagającym się z cukrzycą, a także tym, którzy są na etapie diety redukcyjnej.
W morwie białej znajdują się pektyny, flawonoidy, pirydoksyna, kwas nikotynowy, tiamina oraz ryboflawina. To dzięki nim można liczyć na korzyści płynące ze stosowania. Co więcej, właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście, korzenie i kora, choć to właśnie owoce i liście są najczęściej wykorzystywane. Produkty, w których składzie znalazła się ta roślina, można znaleźć w sklepie https://evital.pl/.
Właściwości i działanie
Suszone owoce morwy wspomagają regenerację organizmu oraz korzystnie wpływają na jego wzmocnienie. Przygotowane z nich zaś konfitury, przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia, poprzez zabezpieczanie komórek przed uszkodzeniami.
Owoce są w stanie poprawić perystaltykę jelit oraz oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Ponadto wykazują działanie przeciwgorączkowe oraz moczopędne. Są polecane przy anemii i w trakcie obfitych krwawień.
Roślina ta działa również przeciwmiażdżycowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Obecne w jej składzie witaminy z grupy B, są odpowiedzialne za poprawę pracy mózgu. Wyciąg z korzeni przyczynia się do profilaktyki nowotworowej, natomiast kora działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Inne właściwości
Pośród mniej znanych właściwości wymienia się pośrednią walkę z Alzheimerem. Ekstrakt z liści morwy hamuje powstawanie białka beta-amyloidu – odpowiedzialnego za rozwój schorzenia, a także osłabia jego neurotoksyczność. Morwę można stosować celem zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto w jej składzie są obecne nie tylko witaminy, ale i szereg minerałów: żelazo, mangan, miedź, cynk, magnez, wapń, fosfor i potas.
Jak stosować morwę białą?
Najlepsze efekty osiąga się poprzez zaparzanie suszonej morwy białej i wypijanie naparów. Można również sięgać po owoce suszone, które są doskonałym produktem dla cukrzyków – nie tylko ze względu na brak ryzyka podniesienia poziomu cukru we krwi, ale i hamowanie apetytu. Z podobnych powodów owoce sprawdzają się jako przekąska, gdy w grę wchodzi odchudzanie.
Na rynku znaleźć można również soki i tabletki. Wybór preparatu i sposobu zastosowania morwy białej, zależy zatem głównie od indywidualnych preferencji.
Jeśli szukamy naturalnego, bezpiecznego suplementu na różne dolegliwości, zainteresujmy się morwą białą.