Olej lniany ostatnio cieszy się ponownie dużym uznaniem i rekomendowany jest zarówno podczas rekonwalescencji, jak również przy obniżonej odporności czy osłabieniu organizmu. Coraz chętniej sięgają po niego także sportowcy, którzy nie stronią od intensywnego wysiłku fizycznego. Kiedy jeszcze warto sięgnąć po ten cenny olej?
Czym jest olej lniany?
Olej lniany jest tłuszczem, który produkowany jest z nasion lnu. Charakteryzuje się on cierpkim zapachem, żółtą barwą i specyficznym smakiem. Jeśli chodzi o jakość oleju, to wzrasta ona, jeśli był on wytłaczany w niskich temperaturach, gdzie najodpowiedniejszą jest ta poniżej 10 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest to, aby olej lniany nie posiadał żadnych sztucznych dodatków, a zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinna wynosić 50%. W związku z tym należy wybierać oleje nierafinowane i wyciśnięte z niemodyfikowanych genetycznie nasion. Niezwykle istotne jest również przechowywanie tego oleju, czyli w zacienionym i chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Jest to konieczne, gdyż olej lniany jest nietrwały i szybko jełczeje, tracąc swoje prozdrowotne właściwością. Z kolei po otwarciu należy zużyć go w przeciągu miesiąca. Jeśli chodzi o zalecaną dawkę oleju, to można przyjmować dziennie od dwóch do sześciu łyżek. Trzeba przy tym pamiętać, że oleju lnianego nie można podgrzewać, gdyż obróbka termiczna pozbawi go leczniczych substancji.
Dlaczego warto sięgnąć po olej lniany?
• jest skarbnicą kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które stymulują liczne procesy życiowe i obniżają poziom cholesterolu we krwi
• jest nieoceniony przy problemach z układem pokarmowym
• wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
• łagodzi skutki zaparć i objawy menopauzy
• zmniejsza zespół napięcia przedmiesiączkowego
• przeciwdziała miażdżycy
• regeneruje błony śluzowe
• stosowany jest jako uzupełnienie terapii przerostu prostaty
• odżywia suchą skórę
• wspomaga leczenie odleżyn
• sprzyja odchudzaniu
• wzmacnia organizm
• wspomaga leczenie chorób serca, cukrzycy i chorób nowotworowych