Witamina C jest witaminą, którą niemal każdy kojarzy z dbaniem o odporność i kwaśnym smakiem. Tymczasem większość ludzi wcale nie zażywa naturalnej witaminy C, tylko popularny, dostępny w aptekach kwas askorbinowy, charakteryzujący się o wiele mniejszą aktywnością biologiczną.

Witamina C jest niezbędna do tego, by organizm funkcjonował w sposób prawidłowy, dlatego jeśli jej odpowiednia ilość nie jest dostarczana, trzeba zdecydować się na jej suplementację. Naukowcy i lekarze jednogłośnie jednak zgadzają się co do tego, że najwartościowsze witaminy to te naturalnie występujące w produktach, zaś farmakologiczne środki mogą być jedynie uzupełnieniem zbilansowanej, zdrowej diety.

Naturalna witamina C i jej wpływ na organizm

Synteza kolagenu – czyli jednego z podstawowych składników tkanki łącznej – byłaby niemożliwa bez odpowiedniej ilości witaminy C. Dlatego jest ona tak ważna, by utrzymać w odpowiedniej kondycji ścięgna i skórę. Problemy z kolagenem mogą być przyczyną kruchych, pękających naczynek, pojawia się on także w rogówce oka, w krystalicznej formie.

Badania wykazały także, co bardzo ważne, że odpowiednia ilość zażywanej naturalnej witaminy C może pomóc w profilaktyce chorób serca. Małe zmiany miażdżycowe zanikały, a te bardziej zaawansowane znacznie spowalniały swój rozwój w przypadku regularnej suplementacji.

Witamina C nazywana jest także witaminą młodości. Człowiek starzeje się przez wolne rodniki, które uwalniane są w organizmie pod wpływem… oddychania. Witamina C znana jest jako silny antyoksydant, który hamuje wydzielanie wolnych rodników, przez co ma zbawienny wpływ na stan skóry i błon komórkowych.

Coraz częściej mówi się też o tym – choć na razie jest to teza śmiała i budząca spore kontrowersje – że witamina C jest bardzo skuteczna w profilaktyce i zwalczaniu różnych rodzajów nowotworów. Badania przeprowadzane już na początku lat dziewięćdziesiątych wykazały, że silne dawki skoncentrowanej witaminy C mogą niszczyć komórki rakowe.

Zażywanie naturalnej witaminy C

Bogatych źródeł witaminy C szukać należy przede wszystkim w świecie roślinnym. Większość osób błędnie jest przekonana, e jednym z najbogatszych źródeł tej cennej witaminy jest cytryna. Tymczasem, jeśli chodzi o zawartość witaminy C, na głowę biją ją rokitnik, dzika róża, czarna porzeczka czy acerola.

Warto też wiedzieć, że pieczenie i gotowanie, czyli poddawanie potraw obróbce termicznej, zmniejsza zawartość witaminy C w potrawie o nawet 60%!.

Jak każdy środek, także witaminę C można przedawkować. Pomimo tego, że jest ona wydalana wraz z moczem i nie kumuluje się w ludzkim ciele, jest nadmiar może prowadzić do biegunek i bólu brzucha. Dlatego sięgając po preparat witaminowy, warto upewnić się, że żaden z już obecnie przyjmowanych nie posiada w swoim składzie witaminy C.

Naturalną witaminę C znaleźć można nie tylko w owocach i warzywach. Wygodniejszą formą z pewnością są dostępne w aptece środki w postaci małych tabletek. Przed zakupem trzeba się jednak upewnić co do ich składu i tego, czy są one na pewno w pełni naturalne.

http://www.zdrowienatopie.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here