Lato to ulubiona pora roku większości z nas. Wysokie temperatury, długie dni i słoneczne promienie bardzo pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Kiedy ciało nabiera atrakcyjnego, brązowego kolorytu, a nasza szafa przeżywa prawdziwą metamorfozę, nie wszystko jest jednak takie idealne. Niestety, te wszystkie czynniki są także sporym obciążeniem dla naszego organizmu, który nie najlepiej radzi sobie z takimi warunkami. Powinniśmy w porę przyjść mu z pomocą, aby zapobiec bardzo poważnym konsekwencjom. Kluczowa okaże się przede wszystkim dieta – to od niej zależy stopień odżywienia organizmu oraz to, jak się czujemy i reagujemy na wysokie temperatury. Letni jadłospis powinien być przede wszystkim lekki – dzięki niemu będziemy czerpać pełnię przyjemności ze słonecznych dni.

Co jeść latem?

Zima kojarzy nam się z ciężkimi potrawami, które pomagają nam w walce z trudnymi warunkami atmosferycznymi. Wprawdzie dzięki supermarketom nie pamiętamy już czasów, w których na kilka mroźnych miesięcy musieliśmy zapomnieć o świeżych owocach i warzywach, jednak zdecydowanie dopiero latem możemy czerpać pełnię smaku i zdrowia z produktów roślinnych. Nasze menu możemy wzbogacić o różne gatunki owoców i warzyw, rosnące zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Dzięki słońcu, wszystkie będą soczyste i smaczne, a przy tym bardzo zdrowe. To właśnie na nich powinniśmy oprzeć letnią dietę – pozwoli nam nie tylko odpowiednio zbilansować jadłospis, ale także zrzucić zbędne kilogramy. Na pewno mniejszy nacisk powinniśmy położyć na mięsie. Białko jest wprawdzie podstawowym budulcem naszych mięśni i bezapelacyjnie musi znaleźć się w diecie każdego z nas, ale doprowadza do podwyższenia wagi ciała, a tego na pewno chcemy uniknąć podczas upałów. Poza tym białko pochodzenia roślinnego, wbrew obiegowej opinii, także z powodzeniem zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na proteiny, a przy tym nie obciąży nas dodatkowymi tłuszczami, dzięki czemu będziemy się czuć lekko – dokładnie tak, jak powinniśmy czuć się latem.

Warzywa i owoce

Aby wykorzystać lato w pełni, nie wystarczy oddawać się regularnie morskim i słonecznym kąpielom. Równie ważne okażą się letnie smaki, które dostarczymy organizmowi dzięki cudownym warzywom i owocom. Ich regularne spożywanie zapewni nam zdrowie, idealną sylwetkę oraz atrakcyjny wygląd. Jedzmy brokuły, szpinak, pietruszkę, ogórki, kapustę, truskawki, cytrusy, agrest i porzeczkę. To nie tylko prawdziwe bomby witaminowe, ale także znakomite źródło antyoksydantów, które znakomicie poradzą sobie z wolnymi rodnikami, zagrażającymi rozwojowi naszych komórek. Okażą się także sprawdzoną bronią w walce z chorobami nowotworowymi. O zdrowy wygląd naszej skóry zadba z kolei beta karoten. Jedzmy marchew i pijmy świeże soki na jej podstawie. Smakuje znakomicie w połączeniu z jabłkami, brzoskwiniami, pomarańczą i malinami. Wykorzystując owoce i warzywa sami możemy tworzyć także niepowtarzalne koktajle i smoothie. Warto przełamywać smaki i poszukiwać nowych rozwiązań. Z pewnością wielu z nas zadziwi to, jak wspaniale smak natki pietruszki łączy się z gruszką, szpinaku z imbirem, a ogórek z kiwi lub mango. Regularne przyrządzanie takich koktajli zapewni nam zdrowie i wspaniałe samopoczucie nie tylko w czasie wakacyjnych upałów, ale także podczas całego roku.

Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego z Warszawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here