Jak naturalnie przyśpieszyć proces gojenia siniaków?

Do stłuczenia może tak naprawdę dojść w najmniej spodziewanym momencie, gdyż wystarczy chwila nieuwagi by się potknąć i upaść, czego skutkiem jest pojawienie się siniaka. Nie trzeba wcale być aktywnym fizycznie, gdyż nabić sobie przysłowiowego guza możemy we własnym domu, uderzając o kant stołu. Co więc zrobić, gdy zacznie doskwierać nam ból na skutek stłuczenia? Jak przyśpieszyć proces gojenia powstałego siniaka?

Jak tworzą się siniaki?

Siniak to po prostu krwiak, czyli wylew krwi do wnętrza ciała na skutek pęknięcia naczyń krwionośnych. Przyczyną tego zjawiska jest stłuczenie, uderzenie o tępy przedmiot czy też nawet zbyt intensywne ćwiczenia mogą doprowadzić do jego powstania. Pojawia się wówczas czerwony obrzęk, który zmienia barwę od granatowej aż do żółtej, co jest naturalnym procesem rozkładu hemoglobiny. Takie kolorowe zmiany skórne towarzyszą nam zazwyczaj przez tydzień, jednakże okazuje się, że dzięki pewnym trikom możliwe jest przyśpieszenie procesu gojenia.

Domowe sposoby na przyśpieszenie procesu gojenia siniaków

• Lód

Skutecznym sposobem na przyśpieszenie procesu regeneracji tkanki jest zastosowanie zimnego okładu z lodu. Dzięki temu dojdzie do obkurczenia naczyń krwionośnych, czego skutkiem jest złagodzenie bólu i zahamowanie rozprzestrzeniania się krwiaka. Wystarczy włożyć do woreczka kostki lody i przyłożyć go do stłuczonego miejsca. Równie dobrze można sięgnąć po zimny nóż czy też żelowy kompres.

• Soda

Na siniaki można przyłożyć kompres nasączony roztworem sody lub octem, którym nasącza się ręcznik lub gazę i przykłada do bolącego miejsca na kwadrans. Wystarczy w tym celu wymieszać łyżeczkę sody czy octu z połową szklanki zimnej wody.

• Oliwa i czosnek

Do przygotowania okładu z czosnku potrzeba kilku ząbków czosnku i dwóch łyżek oliwy. Taką mieszankę nakłada się na siniaki i przykrywa gazom kilka razy dziennie.

• Kapusta

Do przygotowania kompresu z kapusty potrzeba nam jej kilka liści tego warzywa, które należy uderzać tłuczkiem do mięsa, aż nie puszczą soku, po czym przykłada się je wewnętrzną stroną na posiniaczoną skórę i przykrywa bandażem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here