Jagody – właściwości odżywcze i zdrowotne

Bez wątpienia zdecydowana większość osób lubi owoce i nie ma się, co temu dziwić, ponieważ są one naprawdę przepyszne, a ponadto spożywanie owoców, ma naprawdę bardzo dobry wpływ na całe nasze zdrowie. Wiadomo, że ludzie lubią różne owoce, a jednym z owoców, które bez wątpienia są najsmaczniejsze, są jagody. Jednakże nie każda osoba, zdaje sobie sprawę z tego, że jagody, to również wyjątkowe oraz przepyszne remedium, które pomoże nam sobie poradzić z wieloma przykrymi dolegliwościami i problemami. Przede wszystkim, pomagają zatrzymać biegunkę, przynoszą ulgę w bólach brzucha i zatruciach pokarmowych. Powinny je zażywać, ponadto osoby z cholesterolem, jak również diabetycy. Dowiedz się dokładnie, jakie właściwości zdrowotne i odżywcze mają jagody, a tego wszystkiego dowiedz się z tego niezwykle ciekawego i interesującego artykułu.

Jagody – właściwości

Jagody mają naprawdę wiele różnych, niezwykle istotnych właściwości. Są to m.in.:

Jagody – właściwości odżywcze i zdrowotneUszczelnienie naczyń krwionośnych – substancje zawarte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Poprzez zwiększenie gęstości kolagenu, wzmacnia się spójność tkanek, co powoduje, że tkanki stają się mocniejsze.

Działanie przeciwzapalne – składniki zawarte w jagodach mają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna i witamina C mają właściwości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zahamowanie odczynu antygenu.

Działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności w jagodach takich składników, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, co ma wpływ na zmiany trądzikowe. Dzięki temu wygląd skóry ulega polepszeniu. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów. Składniki zawarte w bzie i borówkach przyczyniają się do poprawy stanu skóry, wzrostu elastyczności skóry, wygładzenia warstwy rogowej naskórka oraz ułatwienia wprowadzenia składników czynnych.

Działanie przeciwutleniające – składniki przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.

Działanie ściągające – składniki zawarte w bzie i borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu jagody przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry.

Działanie przeciwbakteryjne – zawarte w jagodach antybiotyki przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów, dzięki czemu rośliny te działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.

O właściwościach zdrowotnych i odżywczych jagód

Bez wątpienia jagody, zarówno świeże, jak i w formie przetworów lub mrożone, warto włączyć do diety ze względu na liczne atrybuty prozdrowotne tych owoców. Co prawda przetworzone jagody tracą część zawartych w nich substancji bioaktywnych, ale wciąż pozostaje ich na tyle spora ilość, że jedzenie jagodowych konfitur lub dżemów wyjdzie nam na zdrowie. Szczególnie, że jagody to owoce sezonowe i ich urok polega na tym, że to, czego nie zdążymy zjeść w wakacje, powinno trafić do słoików lub zamrażarki. Co zyskamy dzięki borówkom? Dostarczą nam one witaminy C, E, K, PP, witamin z grupy B, beta-karotenu, garbników, antyutleniaczy, kwasów organicznych oraz soli mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, sód, a także selen i cynk. Dzięki tym składnikom możemy mówić o właściwościach przeciwbakteryjnych jagód oraz ich działaniu wspomagającym pracę układu pokarmowego. Jagody przyczynią się do zwiększenia odporności organizmu, zwłaszcza przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie czy nowotwory. Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych.

Jagody a problemy z trawieniem

Borówki od dawien dawna stosuje się w medycynie naturalnej do radzenia sobie z dolegliwościami żołądkowymi, głównie przy biegunkach. Jagody mogą być szybkim remedium na biegunkę, pod warunkiem, że podamy je choremu w postaci naparu z suszonych owoców. Efekt wspomagający przyniesie wypicie soku z jagód oraz zjedzenie gotowanych borówek. Surowe nie wykazują na tyle silnych właściwości zapierających. Mimo wszystko dodatkowa porcja świeżych jagód na pewno nam nie zaszkodzi. Dzięki zawartym w nich garbnikom, można uznać te owoce za pomocne przy wszelakich dolegliwościach układu pokarmowego. Substancje te regulują bowiem perystaltykę jelit, odwadniają kał, uszczelniają błonę śluzową żołądka, działają antybakteryjnie, dezynfekują, spowalniają proces fermentacji w jelitach, pomagają zlikwidować pasożyty i poprawiają apetyt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here