bataty

Bataty są rodzajem byliny, która jest szeroko rozpowszechniona w uprawie w krajach tropikalnych. Czasami nazywa się je także słodkimi ziemniakami lub patatami. Ich charakterystyczną cechą jest czerwony, pomarańczowy, żółty lub różowy miąższ, choć istnieją także bataty o białym zabarwieniu.

Wzrastająca popularność batatów

Jeszcze do niedawna bataty były znane tylko w strefach tropikalnych, jednak od pewnego czasu zdobywają sobie coraz większe uznanie także w krajach Europejskich, w tym w Polsce. Są doceniane ze względu na swój wyjątkowy, lekko słodki smak, a także ciekawy wygląd.

Oryginalnie, bataty wywodzą się z Ameryki Środkowej, gdzie poznali je Europejczycy pod wodzą Kolumba. Stamtąd zostały rozprowadzane do innych krajów strefy tropikalnej, leżących w Afryce i Azji. Obecnie jednym z największych ich producentów są Chiny.

Czy bataty są zdrowe?

Bataty, nawet jeśli zdobywają sobie popularność, wciąż są mniej doceniane na polskich stołach niż zwykłe ziemniaki. Niesłusznie, gdyż są one bardzo zdrowe i mogą dostarczać do organizmu wielu cennych składników odżywczych, których nie znajdzie się w klasycznych kartoflach.

Przede wszystkim bataty zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin, dzięki czemu szybko uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Wśród najważniejszych witamin warto wymienić między innymi C, E, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Z kolei wśród minerałów znajdują się wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także pewne ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu.

Bataty służą także za źródło innych cennych dla naszego zdrowia substancji, takich jak luteina, która wspomaga pracę wzroku, czy likopen, mający korzystanie działanie na serce. Nie bez znaczenia są także antyoksydanty, które pełnią różnorodne funkcje, między innymi chronią przed powstaniem raka i pomagają w utrzymaniu młodego wyglądu. Zawarte w nich beta-karoteny uważane są także za substancje, które przeciwdziałają rozwojowi raka.

Co warto przygotować z batatów?

Wiedząc już, że bataty mają korzystny wpływ na ludzkie zdrowie, być może zastanawiasz się, czy mógłbyś wykorzystać je w swojej kuchni. Zapewniamy, iż nie będzie to wcale trudne, gdyż można podawać je w różnorodnej formie. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych to frytki, które są zdrowszą wersją tego lubianego przysmaku. Nie dość, że zawierają wszystkie składniki odżywcze, o których była już mowa, to jeszcze są znacznie mniej tłuste. Wszystko dzięki temu, iż nie należy ich smażyć, tylko upiec w piekarniku. Dzięki temu mogą być zjadane nawet przez osoby, które starają się utrzymać linię.

Jeśli zainteresowała cię ta roślina i poszukujesz więcej inspiracji, zapraszamy na stronę https://fitorsweet.pl/, gdzie znajdziesz ciekawe przepisy nie tylko z batatów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here